Stel, je zit op een terrasje een frisse pint te drinken, je iPhone ligt op de tafel en als je wil weggaan merk je dat hij verdwenen is. Of je stapt van de trein af en terwijl de trein zonder conducteur het station uitrijdt besef je dat je je iPhone hebt laten liggen. Of je hebt je iPhone thuis laten slingeren, het geluid staat af en je zoekt er al een uur naar (je hebt een groot huis).

Je kan je iPhone gemakkelijk terugvinden via ‘Find My iPhone’. Deze dienst laat je toe je telefoon te localiseren vanop afstand, er een bericht naar te sturen met geluid (ook al staat je geluid af of staat enkel de trilfunctie ingesteld). Je kan indien nodig alle data wissen.

Hoe stel je Find My iPhone in?

Allereerst heb je een iPhone of iPod touch nodig met software versie 3.0 en met een MobileMe account. (Verder lees je hoe je die instelt.)

 1. Ga op het beginscherm van je iPhone of iPod touch naar Instellingen.

 2. Klik op ‘Algemeen’.

 3. Schakel ‘Locatievoorzieningen’ in met de slider.

 4. Ga terug naar het vorige scherm door in de linkerbovenhoek op ‘Instellingen’ te klikken.

 5. Klik op ‘Mail, Contacten, Agenda’.

 6. Klik op ‘Nieuwe gegevens’ en schakel de Push functie in.

 7. Ga terug naar het vorige scherm door linksboven op ‘Mail…’ te klikken.

 8. Ga bij Accounts naar je MobileMe account.
  (Als je geen MobileMe account hebt, lees er meer over op “MobileMe“.
  Als je een MobileMe account hebt, stel die in op je iPhone of iPod touch.)

 9. Onderaan je scherm schakel je de functie ‘Zoek mijn iPhone’ in met de slider. Je wordt gevraagd of je deze functie al dan niet wil toestaan. Klik ‘Sta toe’.

 10. Zoek mijn iPhone Lassie! Zoek mijn iPhone!

 11. Ga terug naar het menu Instellingen door linksboven achtereenvolgens te klikken op ‘Mail’ en ‘Instellingen’.

 12. Klik op ‘Algemeen’, daarna op ‘Codeslot’ en tik een code naar keuze in. (Tip: voer deze handeling nuchter uit).
  Een codeslot is niet noodzakelijk voor de zoekfunctie, maar ze zorgt er wel voor dat je ‘Zoek mijn iPhone’ – instellingen niet veranderd kunnen worden.

Nu is je Find my iPhone volledig ingesteld.

Hoe vind je je iPhone terug?
Is het zover en werd je iPhone gestolen of ben je hem verloren, dan doe je het volgende:

 1. Meld je aan op je MobileMe account via de website: http://www.me.com/
 2. Ga naar Instellingen. Voer je wachtwoord in om die functie te raadplegen.
 3. In de linkernavigatie klik je onderaan op ‘Find My iPhone’.

MobileMe: Find My iPhone

Er zijn drie mogelijkheden:

 • Find iPhone (Zoek iPhone)
  Klik op Update Location om je iPhone tot op een paar meter nauwkeurig te localiseren. Handig als je telefoon gestolen is en je wil weten waar hij zich bevindt om er de politie op af te sturen. Minder handig als je hem thuis kwijtgespeeld bent, want het zegt je niet in welke kamer hij zich bevindt.
 • Display a Message or Play a Sound (Laat een bericht zien of een geluid horen)
  Je kan een bericht ingeven van maximaal 160 tekens en er eventueel een geluid bij laten horen. Dat geluid zal de stille modus van je telefoon negeren. Handig als je iPhone ergens rondslingert in je huis. Deze functie komt ook van pas als je hem kwijt bent of hij gestolen is: het laat je toe te communiceren met de persoon die de iPhone in zijn of haar bezit heeft. Je kan bijvoorbeeld een bericht sturen: “Hallo, dit is mijn iPhone. Gelieve contact met me op te nemen op [e-mailadres] of [telefoonnummer].”
 • Remote Wipe (Wis je data vanop afstand)
  Klik op Remote Wipe om alle data van je iPhone te wissen en deze op Fabrieksinstellingen te zetten. Deze handeling is onomkeerbaar en vanaf dan kun je je iPhone ook niet meer localiseren. Het dient vooral om de data op je iPhone (adressen, telefoonnummers, mails..) en de toegang tot je account (Facebook, mail, Twitter, agenda’s…) te beschermen. Te gebruiken als laatste redmiddel bij diefstal of als de iPhone niet gelocked was.

Tip

 1. Als je alle data wist, mag die natuurlijk niet voor altijd verloren gaan. Zorg dat je geregeld een back-up maakt van je iPhone. Dit doe je door je iPhone of iPod touch te koppelen aan je computer en via iTunes een reservekopie te maken. Stel dat je na een Remote Wipe je iPhone terug in handen krijgt of een andere koopt, dan kun je alle data terugzetten.

Werkt het?

Welzeker, deze kerel ging achter de dief aan en kreeg zijn telefoon terug, de politie van Pittsburgh kon de daders van een overval inrekenen dankzij een gestolen iPhone en Find My iPhone, en afgelopen weekend kon Erlend zijn iPhone terugkrijgen na het sturen van ettelijke berichtjes naar de mensen die hem in hun bezit hadden.

De dienst werkt dus als er een (groot) aantal voorwaarden zijn vervuld.

Nadelen en bedenkingen

 1. Find My iPhone werkt niet als je iPhone uitgeschakeld is of in Vliegtuigmodus staat. Hij kan niet gelocaliseerd worden, er komen geen berichten op en je kan je data niet wissen. Dat gebeurt zodra hij ingeschakeld wordt. Je telefoon kan niet ingeschakeld worden door iemand anders dan jij als het codeslot ingesteld staat.
 2. De ‘push’ functie put je batterij van je telefoon sneller uit.
 3. Je telefoon moet online zijn om hem te kunnen localiseren: dit betekent dat hij via een netwerk als Edge, 3G of Wi-Fi geconnecteerd moet zijn. Je kan hem dus niet localiseren bij slechte dekking. De kans is klein als je geen data-abonnement hebt, want dan moet je iPhone automatisch connecteren met een draadloos netwerk zonder beveiliging. Het lijkt me in dat geval bovendien best dat je iPhone ingesteld staat op automatisch verbinden met Wi-Fi.
  Ga naar Instellingen >  Wi-Fi  > Vraag om verbinding en schakel dat uit. Ja, uit, anders wordt er gevraagd of je een connectie wil maken en dat moet in dit geval automatisch gebeuren.
 4. Ik vermoed dat de SIMkaart eruit halen de ‘Zoek mijn iPhone’-functionaliteiten waardeloos maakt.
 5. Een geluid laten afspelen op je iPhone vanop afstand lukt wel, maar het volume hoger zetten niet. Als het geluid van je iPhone aanstaat, maar vrij stil is de kans gering dat je het geluid hoort. Het geluid zou op maximumvolume moeten afgespeeld worden.
 6. In het buitenland stel je meestal je data-abonnement niet in op roaming én push (om de kosten te drukken), twee voorwaarden om optimaal gebruik te maken van de dienst.
 7. Als je geen code hebt ingesteld, dan kan de Find My iPhone optie meteen gedeactiveerd worden via het menu Instellingen. Een bevestigingscode om Find My iPhone in of uit te schakelen was veiliger geweest.

Conclusie

Find My iPhone werkt, op voorwaarde dat alles optimaal werd ingesteld. Het legt echter ook meteen een aantal kwetsbaarheden van de iPhone bloot. De sowieso bedenkelijke levensduur van de iPhone batterij geven je niet heel veel tijd je telefoon te localiseren en te communiceren via Find My iPhone. Je moet je telefoon dusdanig instellen dat de batterij nog sneller opraakt én dat je data er sneller doorheen gaat.

Dat brengt ons bij het heikele punt van de prijs van data-abonnementen. Mijns inziens nog steeds te hoog, want de prijzen zijn totaal niet in verhouding tot de snelheid waarmee de smart phones zich ontwikkelen. De grens tussen e-mail, direct message via Twitter en sms, of telefoneren en chatten vervaagt aan een razend tempo. De prijzen van de data-abonnementen in acht genomen, is het optimaal instellen van de Zoek mijn iPhone duur.

Je verliest je iPhone dus maar beter niet.

Meer

Ik hoop dat deze stap-voor-stap voor het instellen van Find My iPhone nuttig was. Wil je er meer over lezen, kun je hier terecht:

Alle uitleg over en troubleshooting voor Find My iPhone
Features in MobileMe

Heb je zelf nog kritische bedenkingen, handige tips of opmerkingen, dan hoor ik het graag in de comments.

 • Een ander belangrijk “nadeel”: je moet een me.com account hebben (ongeveer 100 eur per jaar)

 • Zippo1

  hoe vindt je een iphone terug die nog niet in gebruik was ? Had er eentje gekocht voor cadeau te doen aan mijn vrouwtje , maar ze hebben s’nachts bij ons ingebroken en TV , laptop en iphone die op tafel lag meegenomen..

  • Eerlijk gezegd denk ik dat je die voorgoed kwijt bent. Voordeel: geen dataverlies of paswoorden te veranderen. 

 • Hahnen

  als het kaartje er uit is en je heb wel het imei nr hoe werkt het dan????

 • Pingback: MobileMe: Find My iPhone - World of Gadgets()

 • Pingback: find my iphone zonder simkaart | Find my iphone app()

 • lore

  Vandaag is men iphone gestolen en de dief heeft hem uitgeschakeld wat moet ik doen??xx